ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki faszerowane w mundurkach

Ziemniaki faszerowane w mundurkach

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Zaprezentuje Wam dzisiaj potrawę, która może być zarówno daniem obiadowym, jak i przekąską (w zależności jaką ilość zrobimy i w jakich okolicznościach). W roli głównej występują tu "zwyczajne" ziemniaki. Pokażę Wam, że można z nich zrobić coś fajnego.
SKŁADNIKI:
kilka sporych ziemniaków
mięso mielone wieprzowe
papryka
2 cebule
3 ząbki czosnku
ser żółty
natka pietruszki
przyprawa do mięsa wieprzowego
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 20 min. Następnie odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby wystygły.
2. Cebule kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oleju. Mięso mielone z papryką, podsmażoną cebulką, czosnkiem i przyprawami dusimy na patelni.
3. Ostudzone ziemniaki kroimy na pół, małą łyżeczką wybieramy miąższ pozostawiając przy skórce około 0,5 cm warstwę. Odjęty miąższ rozgniatamy i dodajemy do reszty farszu.
4. Ziemniaki faszerujemy i pieczemy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni C, a czas ok. 20 min. Po upieczeniu posypujemy faszerowane ziemniaki startym serem.
Dobra rada : Skórka ziemniaka łatwiej schodzi po ugotowaniu niż po upieczeniu, więc można ją usunąć już przed pieczeniem, aczkolwiek ziemniaczki ciekawiej wyglądają w mundurkach :)
Do tego dania polecam zrobienie dressingu lub dipu o ulubionym smaku.
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/01/ziemniaki-faszerowane-w-mundurkach.html