Wykonanie
Cześć!Zaprezentuje Wam dzisiaj potrawę, która może być zarówno daniem obiadowym, jak i przekąską (w zależności jaką ilość zrobimy i w jakich okolicznościach). W roli głównej występują tu "zwyczajne"
ziemniaki. Pokażę Wam, że można z nich zrobić coś fajnego.SKŁADNIKI:kilka sporych
ziemniakówmięso mielone wieprzowepapryka2
cebule3 ząbki
czosnkuser żółtynatka pietruszkiprzyprawa do mięsa wieprzowegozioła prowansalskiesól i
pieprz do smakuWYKONANIE:1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie przez 20 min. Następnie odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby wystygły.2.
Cebule kroimy w kostkę i przyrumieniamy na
oleju.
Mięso mielone z
papryką, podsmażoną
cebulką,
czosnkiem i
przyprawami dusimy na patelni.3. Ostudzone
ziemniaki kroimy na pół, małą łyżeczką wybieramy miąższ pozostawiając przy skórce około 0,5 cm warstwę. Odjęty miąższ rozgniatamy i dodajemy do reszty farszu.4.
Ziemniaki faszerujemy i pieczemy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni C, a czas ok. 20 min. Po upieczeniu posypujemy faszerowane
ziemniaki startym serem.
Dobra rada : Skórka
ziemniaka łatwiej schodzi po ugotowaniu niż po upieczeniu, więc można ją usunąć już przed pieczeniem, aczkolwiek ziemniaczki ciekawiej wyglądają w mundurkach :)Do tego dania polecam zrobienie dressingu lub dipu o ulubionym smaku.Smacznego!