Wykonanie
Witam! Dziś na kolorowo, pożywnie i oczywiście na szybko! Przepis można zawrzeć w krótkim opisie. (Zdjęcie postaram się w przyszłości zastąpić bardziej atrakcyjnym...)
Potrzebujesz:
Makaron świderki (jeśli zależy Ci na bardziej interesującym efekcie wizualnym to najlepiej kolorowy); 400g polędwiczek z
kurczaka (jeśli jesteś wegetarianinem możesz sobie oczywiście podarować); 1
bakłażan; 1
cukinia; 1
papryka; 1 średniej wielkości
cebula bądź połowa dużej; 6
pomidorków rzymskich- właściwie to nic nie szkodzi na przeszkodzie by dorzucić jeszcze inne warzywa, które lubisz);
przyprawy, które lubisz (
sól,
pieprz,
curry- jeśli masz, np. niekolorowy
makaron to
curry nada mu ładną barwę;
papryka mielona słodka i ostra,
czosnek granulowany...); ewentualnie 100ml słodkiej śmietany18%.
Gotujesz
makaron- oczywiście al' dente. Odcedzasz, przelewasz
wodą i z powrotem przesypujesz do garnka.Pozostałe składniki kroisz w kosteczkę. Na rozgrzany
olej wrzucasz najpierw
mięso, po ok. 1-2 minutach dorzucasz całą resztę wraz z
przyprawami i dusisz ok. 10 min.
Całość przelewasz (warzywa już puszczą sok, więc konsystencja będzie płynna z niewielkimi elementami stałymi :)) do garnka z
makaronem, mieszasz dokładnie, w razie potrzeby możesz podgrzać chwilę. Właściwie to danie jest już gotowe. Opcjonalnie, dla zwiększenia sytości potrawy można dolać ok. 100 ml słodkiej
śmietany 18%. Oczywiście niepolecane dla dbających o linię.