ßßß Cookit - przepis na Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś dla wielbicieli wszelakich orzechów. Pyszna tarta z masą orzechową, polewą czekoladową i solidną warstwą orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam.
Składniki na ciasto:
125 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa orzechowa:
50 g masła
400 ml śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
3 jajka
150 g orzechów włoskich, laskowych i pekan
Dekoracja:
100 g orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).
W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty. Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać śmietanę z masłem i cukrem, dodać mąkę, zmielone orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia i lekko przestudzić. Dodawać do masy po 1 jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180ºC i piec przez 35-40 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i płynną polać tartę. Na wierzchu grubą warstwą ułożyć orzechy. Odstawić do lodówki, aby czekolada zastygła i mozna podawać. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/tarta-orzechowa.html