Wykonanie
Dzisiaj coś dla wielbicieli wszelakich
orzechów. Pyszna
tarta z masą
orzechową,
polewą czekoladową i solidną warstwą
orzechów na wierzchu zaspokoi podnienibienie niejednego łasucha. Goraco polecam.
Składniki na ciasto:125 g
masła1 i 1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietanyMasa orzechowa:50 g
masła400 ml
śmietanki 30%3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
mąki3
jajka150 g
orzechów włoskich, laskowych i pekanDekoracja:100 g
orzechów włoskich100 g
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Z podanych w przepisie składników zagnieść ciasto, owinąć folia spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować lekko podsypujac
maką na 0,5 cm placek i wyłożyć nim foremkę do tarty, ponakłuwać widelcem...( użyłam formy z ruchomym dnem).W miedzyczasie gdy ciasto się chłodziło przygotować wypełbienie tarty.
Orzechy zmiksować na gładki pył. W garnku podgrzać
śmietanę z
masłem i
cukrem, dodać
mąkę, zmielone
orzechy i energicznie wymieszać. Zdjać z ognia i lekko przestudzić. Dodawać do masy po 1
jajku, ciagle miksując. Przygotowaną masę wylać na schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180ºC i piec przez 35-40 minut.
Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i płynną polać tartę. Na wierzchu grubą warstwą ułożyć
orzechy. Odstawić do lodówki, aby
czekolada zastygła i mozna podawać. Smacznego!