Wykonanie
Zachciało mi się surówki z
czerwonej kapusty, bo bardzo dawno jej nie jedliśmy. Czerwoną połączyłam z
kapustą pekińską, słodką
marchewką i soczystą
mandarynką, a dressing powstał ze świeżo wyciśniętego soku z
mandarynki i odrobiny
oleju. Do smaku posiekana
natka pietruszki, szczypta
cukru, świeżo zmielony
czarny pieprz - po prostu pycha :)
Składniki (proporcje):3 części:
czerwona kapusta2 części:
kapusta pekińska1 część:
marchewka3-4 cząstki
mandarynkisok z połowy
mandarynkiposiekana
natka zielonej
pietruszkiolejSól,
pieprz, szczypta
cukruPrzygotowanie :Obie
kapusty szatkuję jak najcieniej,
marchewkę ścieram na drobnej tarce. Do miski przekładam
czerwoną kapustę, oprószam ją lekko
solą i duszę przez chwilę, by puściła sok. Odstawiam miskę na 10 minut, by
kapusta zmiękła. Dodaję
kapustę pekińską, startą
marchewkę i porwane lub pokrojone na kawałeczki cząstki
mandarynki. Dolewam sok z
mandarynki, dodaję posiekaną
natkę, troszkę
oleju, szczyptę
cukru i
pieprz. Mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym ewentualnie dosalam.Przepis autorski.