Wykonanie
Kochani! Tak, to już dziś - dzień na, który czekaliśmy cały rok. Wigilia Narodzenia Pańskiego - czas refleksji, zadumania, ale też czas spędzony w gronie rodzinnym (czego Wam z całego
serca życzę), w radosnej atmosferze, pachnącej
cynamonem, sernikiem i choinką.Wykorzystajcie ten czas jak najlepiej potraficie. Zatrzymajcie się na chwilkę i zastanówcie co tak naprawdę Was w życiu cieszy i co sprawia, że uśmiech sam pojawia się na twarzy.Życzę Wam tego wszystkiego czego sobie wymarzycie: zdrowia, miłości, spokoju, radości i spełnienia! Wesołych Świąt!
A przy okazji podsuwam przepis na pyszny keks
bakaliowy, którym zachwyciła mnie Pani z bloga NaMiotle.pl . Zapraszam!SKŁADNIKI:- 250 g
masła roślinnego- 250 g
mąki- 250 g
cukru- 5
jajek- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 250 g
bakalii (
orzechy,
migdały,
suszone owoce,
owoce kandyzowane)PRZYGOTOWANIE:W misce ucieramy za pomocą miksera miękkie
masło wraz z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym
żółtku wciąż miksując. W osobnej misce łączymy
mąkę i
proszek do pieczenia, przesiewamy ją do masy
maślanej i dalej miksujemy.
Bakalie siekamy i łączymy z masą - ja zrobiłam to łyżką.
Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą
soli i dodajemy partiami do masy, delikatnie mieszając łyżką.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją masą. Natłuszczonym nożem robimy nacięcie na środku nieupieczonego ciasta, wzdłuż dłuższego
boku. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 50 min. Przed wyjęciem ciasto należy sprawdzić patyczkiem. Mój keks piekł się 110 min - także trudno określić dokładny czas pieczenia.Keks wg uznania dekorujemy lukrem (4 łyżki
cukru pudru i 1 łyżka
wody) lub
czekoladą,
owocami, posypkami - kto co lubi :) Smacznego!