ßßß
A przy okazji podsuwam przepis na pyszny keks bakaliowy, którym zachwyciła mnie Pani z bloga NaMiotle.pl . Zapraszam!SKŁADNIKI:- 250 g masła roślinnego- 250 g mąki- 250 g cukru- 5 jajek- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g bakalii (orzechy, migdały, suszone owoce, owoce kandyzowane)PRZYGOTOWANIE:W misce ucieramy za pomocą miksera miękkie masło wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku wciąż miksując. W osobnej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, przesiewamy ją do masy maślanej i dalej miksujemy. Bakalie siekamy i łączymy z masą - ja zrobiłam to łyżką. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy partiami do masy, delikatnie mieszając łyżką.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją masą. Natłuszczonym nożem robimy nacięcie na środku nieupieczonego ciasta, wzdłuż dłuższego boku. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 50 min. Przed wyjęciem ciasto należy sprawdzić patyczkiem. Mój keks piekł się 110 min - także trudno określić dokładny czas pieczenia.Keks wg uznania dekorujemy lukrem (4 łyżki cukru pudru i 1 łyżka wody) lub czekoladą, owocami, posypkami - kto co lubi :) Smacznego!