Wykonanie

Jedną z najbardziej znanych potraw na Wigilię jest b arszcz czerwon y. Przygotowywany na domowym zakwasie z
buraków, bez sztucznych barwników i bez konserwantów. Jest pyszny w smaku i zdrowy. Można go podawać z pasztecikami, uszkami, z
fasolą jaś lub z paluchami drożdżowymi.Barszczyk sprawdzi si ę równie ż jako przystawka na eleganckie przyj ę cie, Sylwestra i imprez ę w karnawale ....Składniki:1 szklanka zakwasu buraczanego(zakwas robię według tego przepisu)Na
wywar:1/2 kg
burak ów1
por1
cebula czerwona1
marchewkakawa łek
selerakorzeń pietruszki3 l
wodys ól morska
pieprz do smaku2 łyżeczki
oreganoPrzygotowanie:
Buraki i w
łoszczyznę umyj, obierz.
Buraki pokr ój w plastry,
cebul ę przekr ój na pó ł, pozostałe warzywa pozostaw w całości. Z
burak ów, w
łoszczyzny i przypraw ugotuj
wywar. Przecedź przez sito. Do czystego
wywaru wlej szklankę zakwasu buraczanego i dodaj
suszone oregano. Przed podaniem podgrzej.Moja rada nr 1 °: barszczu z zakwasem nie gotuj! Gotowany mo że stracić smaki i kolor, więc w miarę potrzeby tylko podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia.Moja rada nr 2 °: spróbuj koniecznie barszczu przed podaniem! Je śli wolisz barszcz bardziej intensywny w smaku, dolej trochę zakwasu, jeśli wydaje Ci się zbyt intensywny - uzupełnij przegotowaną
wodą.