ßßß Cookit - przepis na Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

nazwa

Wykonanie

Jedną z najbardziej znanych potraw na Wigilię jest b arszcz czerwon y. Przygotowywany na domowym zakwasie z buraków, bez sztucznych barwników i bez konserwantów. Jest pyszny w smaku i zdrowy. Można go podawać z pasztecikami, uszkami, z fasolą jaś lub z paluchami drożdżowymi.
Barszczyk sprawdzi si ę równie ż jako przystawka na eleganckie przyj ę cie, Sylwestra i imprez ę w karnawale ....
Składniki:
1 szklanka zakwasu buraczanego
(zakwas robię według tego przepisu)
Na wywar:
1/2 kg burak ów
1 por
1 cebula czerwona
1 marchewka
kawa łek selera
korzeń pietruszki
3 l wody
s ól morska
pieprz do smaku
2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Buraki i w łoszczyznę umyj, obierz. Buraki pokr ój w plastry, cebul ę przekr ój na pó ł, pozostałe warzywa pozostaw w całości. Z burak ów, w łoszczyzny i przypraw ugotuj wywar. Przecedź przez sito. Do czystego wywaru wlej szklankę zakwasu buraczanego i dodaj suszone oregano. Przed podaniem podgrzej.
Moja rada nr 1 °: barszczu z zakwasem nie gotuj! Gotowany mo że stracić smaki i kolor, więc w miarę potrzeby tylko podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia.
Moja rada nr 2 °: spróbuj koniecznie barszczu przed podaniem! Je śli wolisz barszcz bardziej intensywny w smaku, dolej trochę zakwasu, jeśli wydaje Ci się zbyt intensywny - uzupełnij przegotowaną wodą.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/barszcz-wigilijny.html