Wykonanie

P olecam mój domowy p rzepis na barszcz czerwony, czysty, na zakwasie z
buraków . I dealny na W igili ę, Święta, Nowy Rok i imprez ę k arnawałową ... . Baz ą do ugotowania barszcz yku jest zakwas buraczany (t u poda łam przepis, jak
zrobi ć zakwas z
buraków). Z zakwasu buraczanego w szybki i prosty sposób można przygotować pyszny barszcz. Ju ż si ę nie mog ę
doczeka ć, kiedy b ę d ę go podawa ć z uszkami,
fasolk ą, pasztecikami, .... itp.Składniki:1 szklanka zakwasu buraczanego (zrób z przepisu na zakwas)Na
wywar:1/2 kg
burak ów + 3 l
wody1
por, 1
cebula czerwona, 1
marchewkakawa łek
selera,
korzeń pietruszki1-2 łyżeczki
suszonego oregano, s ól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1.
Buraki oraz w
łoszczyznę umyj i obierz.
Buraki pokr ój w plastry,
cebul ę przekr ój na pó ł, resztę warzyw pozostaw w całości. Z
burak ów, w
łoszczyzny i przypraw ugotuj mocny
wywar. Czas gotowania ok. 30 minut.2.Po gotowaniu
wywar przecedź przez sito,
potem dolej do niego zakwasu buraczanego (wystarczy jedna szklanka).3. Dodaj
suszone oregano, wymieszaj, podgrzej bezpośrednio przed podaniem.