ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

P olecam mój domowy p rzepis na barszcz czerwony, czysty, na zakwasie z buraków . I dealny na W igili ę, Święta, Nowy Rok i imprez ę k arnawałową ... . Baz ą do ugotowania barszcz yku jest zakwas buraczany (t u poda łam przepis, jak zrobi ć zakwas z buraków). Z zakwasu buraczanego w szybki i prosty sposób można przygotować pyszny barszcz. Ju ż si ę nie mog ę doczeka ć, kiedy b ę d ę go podawa ć z uszkami, fasolk ą, pasztecikami, .... itp.
Składniki:
1 szklanka zakwasu buraczanego (zrób z przepisu na zakwas)
Na wywar:
1/2 kg burak ów + 3 l wody
1 por, 1 cebula czerwona, 1 marchewka
kawa łek selera, korzeń pietruszki
1-2 łyżeczki suszonego oregano, s ól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki oraz w łoszczyznę umyj i obierz. Buraki pokr ój w plastry, cebul ę przekr ój na pó ł, resztę warzyw pozostaw w całości. Z burak ów, w łoszczyzny i przypraw ugotuj mocny wywar. Czas gotowania ok. 30 minut.
2.Po gotowaniu wywar przecedź przez sito, potem dolej do niego zakwasu buraczanego (wystarczy jedna szklanka).
3. Dodaj suszone oregano, wymieszaj, podgrzej bezpośrednio przed podaniem.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/12/barszcz-czerwony.html