ßßß Cookit - przepis na Prawie idealnie

Prawie idealnie

nazwa

Wykonanie

Genialny pomysł na ciasto, mało czasochłonne, a efekt niesamowity. No, jedynym minusem była moja słabo ubita śmietana kokosowa, ale to już niestety wina mleczka kokosowego.. Tego w Rossmanie już nie kupię, bo trochę się zawiodłam. Jeśli ktoś już robił kokosową bitą śmietanę, mógłby mi polecić, jakiego mleczka użyć? ;)
Inspiracja
SKŁADNIKI (forma 24 cm): na spód:
2 łyżki masła orzechowego (ok. 40 g)
10 namoczonych daktyli
15 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mąki gryczanej
ok. 5-7 łyżek wody na masę dyniową:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki puree dyniowego
8-10 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru/innego słodzidła*
4 łyżki mleczka kokosowego/innego mleka roślinnego
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru na kokosową bitą śmietanę:
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
posiekana gorzka czekolada
*ilość dopasować do własnych preferencji ;)
WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy, a następnie zagniatamy ciasto, tak żeby było elastyczne, ale nie lepiło się do rąk. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia,
2. Kaszę jaglaną gotujemy tak, aby była bardzo miękka. Następnie miksujemy ze wszystkimi pozostałymi składnikami i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
3. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Ciasto studzimy - musi być całkowicie zimne.
4. Bierzemy stałą część mleczka kokosowego po schłodzeniu i ubijamy je na sztywną pianę, dodając cukier puder. Wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/12/prawie-idealnie.html