Wykonanie
Składniki(na 20 sztuk- 10 porcji)- 35 g
amarantusa ekspandowanego,- 8
suszonych moreli (ok. 80g),do obtoczenia pralinek- 2 łyżki prażonych
płatków migdałów (ok. 20g).Sposób przygotowania1.
Suszone morele zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10 min.2.
Morele miksujemy.3. Mieszamy
morele z
amarantusem.5. Formujemy kuleczki, obtaczamy w rozdrobnionych płatkach
migdałów i umieszczamy w papilotkach.

Pralinki
amarantusowe są bogate w:- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
moreli suszonych), który
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki):Porcja waży: ok. 14 gEnergia: 48 , 5 kcal
Białko: 1,4 gTłuszcze: 1 , 4 gWęglowodany: 8 , 2 gBłonnik pokarmowy : 1 , 6 gSmaczneg o i zdr o we go