Wykonanie
Znaleziona na Filozofii smaku, tajska, pikantna, zachęcająca. Po dodaniu
sosu rybnego trochę zabiła mnie swym aromatem - ale to te wyczulone zmysły... ;) Połówkowi smakowała, jak dla mnie zbyt intensywny zapach choć w smaku nie jest źle. Myślę, że bez
sosu rybnego zjadłabym ją z przyjemnością ;) Mimo wszystko - polecam, tzn Połówek poleca ;)Potrzebujemy (4 porcje):- 2
szalotki,- 2 ząbki
czosnku,- 1 - 2 łyżki
oliwy z oliwek,- 3 łyżeczki czerwonej pasty
curry,- 600ml
bulionu warzywnego,- 400ml
mleczka kokosowego,- 2 łyżki
sosu rybnego,- 2 łyżki
soku z limonki,- 1 łyżeczka
cukru trzcinowego,- 250 - 300g
piersi z kurczaka,- 130g mrożonego
groszku,- 8 - 9 mini
kolb kukurydzy,- 160g
makaronu ryżowego.
Szalotkę i
czosnek obrać i drobno posiekać.
Kurczaka opłukać, osuszyć, pozbawić włókien i pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać posiekaną
szalotkę i
czosnek - chwilę smażyć. Dodać pastę
curry i smażyć ok 1min. Wlać
bulion i
mleczko kokosowe. Dodać
cukier,
sok z limonki i
sos rybny. Wrzucić kostki
kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15min na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać
groszek i
kolby kukurydzy i jeszcze chwilę podgotować.Przygotować
makaron wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć do talerzy i zalać gorącą zupą.