ßßß Cookit - przepis na Pierniczki ( miękkie po upływie doby )

Pierniczki ( miękkie po upływie doby )

nazwa

Wykonanie

Pierniczki nie potrzebują długiego leżakowania. Wystarczy im doba, aby cieszyły oko i kubki smakowe. Strukturą przypominają słynne katarzynki, są miękkie, jednak o zwartej strukturze.
Proporcja na około 40-50 sztuk.
- 2,5 szklanki mąki*
- 3/4 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka płynnego miodu**
- 5 dag smalcu
- 2 pełne łyżki śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
* szklanka o pojemności 250 ml
** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około dwóch centymetrów. Piec ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 170'C.
Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Przykryć szczelnie folią spożywczą.
Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp.
Lukier:
- 1 białko
- 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny.
Gęstość cukru należy regulować ilością dodanego soku i cukru pudru.
Lukier nakładać na pierniczki przy pomocy worka cukierniczego, bądź własnoręcznie zrobionej tutki z papieru do pieczenia.
Odsyłam to Tego ( klik ) filmu. Na filmie bardzo dobrze jest pokazane w jaki sposób wykonać taką tulejkę do dekoracji cukierniczych.
Lukier jest idealnie biały i wspaniale prezentuje się na ciastkach.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2015/12/pierniczki-miekkie-po-upywie-doby.html