ßßß Cookit - przepis na Piernikowe rollsy cynamonowe z lukrem śmietankowym [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

Piernikowe rollsy cynamonowe z lukrem śmietankowym [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na świąteczne słodkości w ramach cieszącego oczy prezentu. Cinnamon Rolls to popularne w Ameryce bułeczki drożdżowe nadziane cynamonem i cukrem trzcinowym, który cudownie topi się podczas pieczenia. Plusem tych ciasteczek jest łatwość wykonania i to, że nawet bez specjalnych zdolności plastyczno-manualnych wypiek zawsze wychodzi piękny ;) Postanowiłam ,,podrasować'' przepis dodając do nadzienia wszystkie korzenne smaki jakie uwielbiam w świętach, czyli starą dobrą przyprawę do piernika. Sprawdzi się doskonale jako prezent dla gospodarzy, można upiec ogromną ilość i wręczyć ją na dużym, świątecznym talerzu, opakowane w celofan i sporą kokardę ;)
mąka [500 g]
masło [2 łyżki]
cukier [1/3 szklanki]
mleko [3/4 szklanki]
żółtka [2 sztuki]
drożdże instant [paczuszka/7 g]
sól [szczypta]
cukier trzcinowy [1 szklanka]
cynamon [2 łyżki]
przyprawa do piernika [2 łyżki]
aromat waniliowy [4-5 kropli]
cukier puder [szklanka]
śmietanka 30 % [1/4 szklanki]
Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki utworzyć zaczyn, wymieszać i odstawić na 15 min.
Do mąki dodać żółtka, miękkie masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto.
Wyrobione, miękkie i elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na spory prostokąt (grubość ciasta ok. 0 . 5 - 1 cm) i na rozwałkowanym cieście rozsypać równomiernie połowę nadzienia.
Zawinać ciasto jak roladę i pokroić na ok. 5-centymetrowe krążki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 min.
Wymieszać cukier puder ze śmietanką na gładki, spływający z łyżki lukier i polać rollsy po uprzednim wystudzeniu.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/12/piernikowe-rollsy-cynamonowe-z-lukrem.html