Wykonanie

Co roku staram się inaczej zdobić pierniki. W tym roku chciałam wymyślić zdobienie, które będzie proste do zrobienia, efektowne i wykonalne dla wszystkich. Dodatkowo nie potrzeba nawet foremek do wykrawania
ciasteczek, wystarczy kubek lub szklanka. ;) Do zdobienia będzie potrzebny jedynie woreczek strunowy i patyczek do szaszłyków, żadnych dodatków, posypek, barwników czy innych cudów, więc naprawdę nie macie wymówki ;)►
mąka [500 g]►
masło [120 g]►
cukier [300 g]►
cukier puder [50 g]►
kakao instant [50 g]►
miód [300 g]►
jajko [1 sztuka]►
aromat migdałowy [3-4 krople]►
imbir suszony[1 łyżka]►
cynamon [2 łyżeczki]►
przyprawa do piernika [3 łyżeczki]►
sól morska [szczypta]Połączyć składniki suche z
przyprawami.
Masło rozpuścić z
miodem i wystudzić.Do składników suchych dodać mieszankę
maślano-
miodową,
jajko i
aromat migdałowy.Wyrobić ciasto na podsypanej
mąką stolnicy.Rozwałkować na ok. 1 cm grubości i wycinać pierniczki. Jeśli mają być zawieszone na choince, przed pieczeniem należy wyciąć otwory na wstążkę (najwygodniej za pomocą słomki do
napojów).Piec przez 8 min w 180 stopniach.Po wystudzeniu można ozdabiać za pomocą woreczka strunowego z odciętą końcówką. Idealnie sprawdzi się gęsty
lukier albo biała lub ciemna
czekolada.W celu zrobienia ,,warkocza'' do sweterka, na pierniczku należy ,,namalować'' kołnierzyk, a
potem wzorki przypominające położoną literę S.

Po namalowaniu wzorków trzeba połączyć je za pomocą patyczka do szaszłyków kierując się dwoma liniami z obrazka.