Wykonanie
O przygotowaniu deserku wyglądającego jak z kawiarni, podanego w pięknym pucharku, myślałam już od dłuższego czasu. Dziś wpadłam na pomysł użycia sezonowych
truskawek i
rabarbaru, oprócz nich użyłam
galaretki i
bitej śmietany. Moim zdaniem deserek wygląda naprawdę efektownie, a jest dość prosty w przyrządzeniu.Niestety zapasy
soków w moim
domku się skończyły, wiec użyłam sklepowej
galaretki, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić samodzielnie przygotowaną
galaretką.Składniki na 5 porcji:450g
truskawekgalaretka na pół litra
wody450g
rabarbaru250ml
śmietany 30%2-3 łyżeczki cukru/
ksylitoluGalaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Truskawki myjemy i pozbywamy je szypułek. Następnie kroimy je w plastry lub ćwiartki i wrzucamy do ostudzonej
galaretki. Wstawiamy ją do lodówki, aby stężała.
Rabarbar obieramy i myjemy. Przecinamy go wzdłuż, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy go do garnka, dolewamy nieco
wody na dno i dusimy przez kilka- kilkanaście minut, aż zmięknie. Możemy go troszkę posłodzić, ale według mnie nie jest to konieczne, bo
truskawki i
śmietana są słodkie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem lub
ksylitolem.Do pucharków nakładamy kolejno: stężałą (ale nie do końca)
galaretkę z
truskawkami, ostudzony
rabarbar,
śmietanę,
galaretkę,
śmietanę i znów
galaretkę.Deser odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.Smacznego:)