Wykonanie
Trzeba korzystać z
pory roku i z wszystkich
warzyw i owoców jakie teraz są dostępne. Zawsze
rabarbar omijałam szerokim łukiem. A nie dość, że to zdrowe to jeszcze takie smaczne. Poniżej mus (
dżem), który osobiście stosuje na omlety, do
serków wiejskich, owsianki.
1/3 szklanki
wody1 łodyga
rabarbaru6 dużych
truskawek1 łyżeczka
ksylitoluRabarbar obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy
wodę i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Truskawki kroimy i dodajemy do
rabarbaru. Dalej gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy
ksylitol i gotujemy jeszcze około 5 minut (aż wszystkie składniki się rozpadną).
Czasem trzeba trochę dłużej dusić. Zależy od
rabarbaru. Za pierwszym razem jak robiłam
rabarbar "rozpadł się" szybko. Za drugim razem robił się dwa
razy dłużej.Mus jest mocno kwaskowaty.