Wykonanie
Ryby nie należą do moich ulubionych dań, chociaż są bardzo zdrowe, ale ten
pstrąg sprawił,że
będę częściej je wykorzystywał w swojej kuchni, tym bardziej że po upieczeniu ma kremową i delikatną konsystencję.Składniki:- 2 filety z
pstrąga tęczowego- 2 łyżki
masła-
parmezan- kilka ziaren jałowca- listek
papieru ryżowego- pół szklanki soku z
buraka-
kiełki pora- popiół z palonego
pora-
sól-
pieprzPrzygotowanie:Filety dokładnie myjemy i wyjmujemy ości. Na rozgrzanej patelni topimy
masło a następnie układamy filety skóra do dołu. Pieczemy do momentu, aż skórka będzie dobrze wysmażona i chrupiąca po czym przekładamy na drugą stronę i zostawiamy na około 1.5 minuty. Po upieczeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kaszę quinoa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Parmezan wysypujemy na papier do pieczenia.
Owoce jałowca kroimy na połówki i układamy na wysypany
parmezan. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około 5-10 minut, po czym wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Papier ryżowy tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do soku z
buraka i zostawiamy na około 10 sekund. Zabarwiony papier układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i osuszamy w nagrzanym piekarniku.