Wykonanie
Dziś proponuję Wam jesienny, puszysty i delikatny tort
śliwkowy. Przełożyłam go kremem na bazie
śmietany kremówki i słodkich, karmelizowanych
śliwek z dodatkiem
cynamonu oraz siekanej
czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam
orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo
owocowo.Do
tortu użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich
śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny. Do upieczenia
biszkoptu wykorzystałam niezawodny przepis na
biszkopt rzucany, jednak tym razem nie rzucałam nim o podłogę :D Pozostawiłam go po upieczeniu w formie do ostudzenia i również był idealnie równy i plaski :) Taki mały eksperyment :D
Biszkoptu tego nie muszę zachwalać, jest tak pyszny i puszysty :)Poza sezonem
śliwkowym możecie oczywiście użyć mrożonych
śliwek.Tort długo zachowuje swoją świeżość i z każdym dniem jest jeszcze lepszy.Taki jesienny
śliwkowy tort polecam Wam oczywiście do południowej
herbatki lub
kawy :)))SKŁADNIKI NA
BISZKOPT RZUCANY*:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejSKŁADNIKI NA KREM
ŚLIWKOWY:800 g
śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc)700 g słodkich
śliwek3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
wody1 łyżeczka
cynamonu2,5 łyżki
żelatyny + 5 łyżek
wody0,5 -0,75 szklanki
cukru pudru (według uznania)SKŁADNIKI NA PONCZ:0,5 szklanki ciepłej
wody2-3 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynyDODATKOWO:1 tabliczka
mlecznej czekolady z orzachami1-2 garści
orzechów laskowych do posypania
tortuWYKONANIE:
BISZKOPT:Wszystkie składniki na
biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani
boków.
Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę.Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Teraz dodaj po kolei
żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane
mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący
biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 40 cm na podłogę. Ja tym razem nie rzuciłam
biszkoptem tylko pozostawiłam w formie na blacie odo ostudzenia.Odstaw
biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki
biszkoptu oddziel od formy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu.KREM
ŚLIWKOWY:
Śliwki pokrój na połówki i wypestkuj. Przełóż je na rozgrzaną patelnię, dodaj 1 łyżkę
wody oraz 3 łyżki
cukru i przesmaż je przez około 10 minut, mieszając często, aż ładnie się skameralizują i utworzą z soku i
cukru gęsty sos. Przełóż je do miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Żelatynę namocz w wodzie, pozostaw na kilka minut do napęcznienia, po czym podgrzej na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby się nie zagotowała!
Śliwki zblenduj na gładki mus, wlej rozpuszczoną
żelatynę i ponownie zmiksuj.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Przelej mus
śliwkowy do ubitej
śmietany kremówki, dodaj
cukier puder i zmiksuj krótko całość. Ilość
cukru zależy od Twojego smaku i tego jak słodkie są
śliwki.Dodaj posiekaną w drobną kostkę
czekoladę i szpatułką dobrze wmieszaj do kremu.Krem schowaj na 10-15 minut do lodówki.PONCZ:Wszystkie składniki wymieszaj razem w szklance.SKŁADANIE
TORTU:Kremy wyjmij z lodówki.
Biszkopt przekrój na 3 równe blaty. Pierwszy blat połóż na paterze lub ozdobnym talerzu i polej kilkoma łyżeczkami ponczu.Następnie posmaruj go 1/3 kremu
śliwkowego i przykryj drugim blatem. Polej kolejne kilka łyżeczek ponczu i kolejne 1/3 kremu .Przykryj całość trzecim blatem i polej resztą ponczu. Boki i wierzch wysmaruj pozostałym kremem i posyp całość drobno siekanymi
orzechami laskowymi. Tort schłodź przez 4-5 godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Gotowe! Smacznego!
*
biszkopt rzucany z bloga Moje Wypieki