W mojej kuchni zrobiło się już całkiem jesiennie. Gorące zupy to nieodzowny element codziennego obiadu, ciasta pachnące cynamonem i wanilią, a do tego herbata z pomarańczą i goździkami towarzyszy nam już prawie co wieczór.Tym razem padło na pyszne, wilgotne pierniczkowe muffinki z golden syrup i gorzkim kakao. Do szklanki mleka jak znalazł :-)Składniki:450 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia350 g golden syrup1/2 łyżeczki soli500 ml kefiru lub maślanki160 ml oleju1 szkl pokruszonych pierników w lukrze2 jajkacukier puder i gorzkie kakao do posypania1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka razem z golden syrup, kefirem i olejem lekko ubijamy, a następnie dodajemy mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na koniec wsypujemy pokruszone pierniki i dokładnie mieszamy.2. Papilotki na muffinki wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości i pieczemy ok 20 - 25 minut w 200*C przy funkcji termoobiegu.3. Przed podaniem babeczki posypujemy cukrem pudrem i gorzkim kakao.SMACZNEGO :-)