Wykonanie
Jeden z lepszych serników, na korzennej kruszonce o zapachu kandyzowanej skórki z
pomarańczy a kropką nad i jest masa krówkowa o smaku
orzechowym. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.




Składniki:Tortownica o wym 24 cmKorzenna kruszonka:10 dag zimnego
masła8 łyżek
mąki pszennej7 łyżek
cukru1 łyżeczka
przyprawy korzennejMasa serowa:1 kg mielonego
twarogu chudego6
jajek1
budyń śmietankowy¾ szklanki
mleka w proszku200 ml
mleka 2 %¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1 łyżka miękkiego
masła1 czubata łyżka
skórki pomarańczowej w
syropieDodatkowo:40 dag masy krówkowej o smaku
orzechowym50 g pokruszonych
orzechów włoskichSposób wykonania;Kruszonka:Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne
masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta!Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami.Masa serowa:Mielony
twaróg umieścić w misie miksera, dodać
jajka, wsypać
budyń, dodać
mleko w proszku,
masło,
cukry, wlać
mleko i całość krótko zmiksować do połączenia składników, na sam koniec dołożyć
skórkę pomarańczową w
syropie, wmieszać. Wylać na kruszonkę.Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmarować masę
krówkową, posypać
orzechami.Zostawić do całkowitego ostygnięcia.Słodkich wypieków !