Wykonanie
W tradycyjnych, niemieckich pierniczkach Lebkuchen zakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od razu po upieczeniu, obłędnie pachną
skórką pomarańczową i
cytrynową oraz
przyprawą korzenną. Rozpływają się w ustach i nie można się do nich oderwać :) I tak łatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować, a
potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i... piec! :)W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z
owoców, ale ja użyłam świeżo startej
skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja...Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków, na które przepis podam Wam na dniach,
będę robiła kolejną porcję Lebkuchen, gdyż nie ukrywam, że ponad połowa została pożarta przez moja Familię (ooook, ja też KILKA zjadłam... :D).Polecam Wam je z całego
serca, są po prostu przepyszne! A jeśli zapakujecie je ładnie w folię i przewiążecie ozdobną wstążeczką lub wsadzicie do pięknego pudełeczka, mogą być wspaniałym prezentem lub dodatkiem do prezentu dla Waszych
Bliskich :)SKŁADNIKI (na 50 sztuk):500 g
mąki pszennej170 g
migdałów zmielonych na
mąkę (użyłam
płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki)180
masła400 ml płynnego
miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego
miodu wielokwiatowego)3/4 szklanki kandyzowanej
skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch
pomarańczy i 2-ch
cytryn)2 opakowania
przyprawy do piernika (razem 40 g)1 łyżeczka ciemnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejSKŁADNIKI NA
LUKIER:2 szklanki
cukru pudrukilka łyżek gorącej
wodyWYKONANIE:PIERNICZKI:
Masło roztop z
miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z
owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego
mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość
orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia.Pierniczki wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2 minuty do wystudzenia na blasze, gdyż będą miękkie, a
potem przełóż na kratkę d o dalszego studzenia.
LUKIER:
Cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej
wody, rozcierając wierzchem łyżki ewentualne grudki.Zimne pierniczki posmaruj lukrem. Pozostaw do zastygnięcia. Pierniczki możesz przechowywać w metalowej puszce. Gotowe! Smacznego!