Wykonanie
Składniki :Składniki masa cytrynowa:2 budynie
cytrynowe ( mogą być
śmietankowe lub
waniliowe)1
galaretka cytrynowa2 czubata łyżka
cukrusok z 1
cytryny0,5 l
wody1 kostka
masłaSkładniki
bita śmietana:660 ml
śmietanki 30%1 czubata łyżka
żelatyny1 czubata łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudruSkładniki poncz:Sok z 1
cytryny2 łyżki
cukru trzcinowego300 ml
wodySkładniki
lukier:Sok z 1
cytryny10 łyżek
cukru pudruSkładniki pozostałe:25-30
herbatników100 ml
wódkiBiszkopt (jako pierwsze pieczemy
biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html)Przygotowanie:Przygotowanie
biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia
biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na
biszkopt można znaleźć pod tym
linkiemhttp://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.htmlPrzygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra
wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki
cukru. Do szklanki wsypujemy 2x
budyń i dolewamy do połowy kubka
wody (wod ę odlewy z g
arnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z
wodą i
cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy
woda się już zagotowała wlewamy
budyń rozrobiony z
wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy
galaretki oraz
sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.Do zimnej masy dodajemy kostkę
masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem
masła masę wówczas będzie bardziej puszysta).Przygotowanie ponczu do nasączenia
biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki
cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej
cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby
cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim
biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile pr zed nakładaniem masy cytrynowej).Przygotowanie
bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania
bitej śmietany należy przygotować
żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę
żelatyny, 2 łyżki letniej
wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy
żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (
żelatyna ma
mieć konsystencje żelu).W czasie gdy
żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie
śmietany. Zimną
śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę
cukru wanilinowego oraz 2 łyżki
cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej
śmietany dodajemy
żelatynę i miksujemy całość.Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1
cytryny dodajemy
cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze
cukru pudru i miksujemy.Składanie warstw: Na nasączonego
biszkopta ponczem wylewamy masę
cytrynową rozkładamy równomiernie po całym
biszkopcie. Na masę
cytrynową wylewamy
bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy
wódkę i maczamy w niej
herbatniki (
herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na b itej
śmietanie). Nasączone
herbatniki rozkładamy na
bitej śmietanie.
Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu.