ßßß Cookit - przepis na Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)

Ciasto cytrynowe (cytrynowiec)

nazwa

Wykonanie

Składniki :
Składniki masa cytrynowa:
2 budynie cytrynowe ( mogą być śmietankowe lub waniliowe)
1 galaretka cytrynowa
2 czubata łyżka cukru
sok z 1 cytryny
0,5 l wody
1 kostka masła
Składniki bita śmietana:
660 ml śmietanki 30%
1 czubata łyżka żelatyny
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Składniki poncz:
Sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru trzcinowego
300 ml wody
Składniki lukier:
Sok z 1 cytryny
10 łyżek cukru pudru
Składniki pozostałe:
25-30 herbatników
100 ml wódki
Biszkopt (jako pierwsze pieczemy biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html)
Przygotowanie:
Przygotowanie biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na biszkopt można znaleźć pod tym linkiem
http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html
Przygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki cukru. Do szklanki wsypujemy 2x budyń i dolewamy do połowy kubka wody (wod ę odlewy z g arnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z wodą i cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy woda się już zagotowała wlewamy budyń rozrobiony z wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.
Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła masę wówczas będzie bardziej puszysta).
Przygotowanie ponczu do nasączenia biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile pr zed nakładaniem masy cytrynowej).
Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę żelatyny, 2 łyżki letniej wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (żelatyna ma mieć konsystencje żelu).
W czasie gdy żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie śmietany. Zimną śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę cukru wanilinowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę i miksujemy całość.
Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1 cytryny dodajemy cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze cukru pudru i miksujemy.
Składanie warstw: Na nasączonego biszkopta ponczem wylewamy masę cytrynową rozkładamy równomiernie po całym biszkopcie. Na masę cytrynową wylewamy bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy wódkę i maczamy w niej herbatniki (herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na b itej śmietanie). Nasączone herbatniki rozkładamy na bitej śmietanie. Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/pyszne-ciasto-cytrynowe-koniecznie-musi.html