ßßß
Ciasto:125 dag (1/2) margaryny lub masła4 jaja1 szklanka cukru3 łyżki miodu1 łyżeczka proszku do pieczenia2 szklanki mąkiszczypta soliBy zaoszczędzić czasu i brudzenia ja najpierw oddzielam białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijam do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie miękkie masło miksuję z cukrem, tak by cukier choć w 2/3 się roztarł i dalej miksując dodaję kolejno żółtka. Do takiej masy dodaję miód i znów dokładnie miksuję (uwaga jeśli miód jest bardzo gęsty, dobrze go wcześniej podgrzać i rozpuścić). Dalej wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję. Na koniec dodaję pianę z białek i tutaj już tylko mieszam delikatnie łopatką lub łyżką aż całość się połączy. Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piękę ok 40 minut w 170 st. C.Polewa:1 1/2 margaryny lub masła1 szklanka cukru4 łyżki kakao1/4 szklanki mlekawiórki kokosoweRozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe.ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą 2-3 dni ;)


