ßßß Cookit - przepis na Pocałunek murzyna

Pocałunek murzyna

nazwa

Wykonanie

To ciasto znalazłam jakiś czas na jednym z blogów podczas poszukiwania inspiracji. Jednak po pierwszej próbie pieczenia okazało się, że wychodzi zbyt "chude" jak dla moich domowników, więc kolejnym razem przepis zmodyfikowałam po swojemu i na taką jego wersję Was dziś serdecznie zapraszam.
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18)
1 szklanka cukru
4 jaja
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje)
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część oddzielnie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 st. C przez ok 15-20 minut.
Krem:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 masło
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci placek. Całość można polać po wierzchu polewą czekoladową .
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/11/pocaunek-murzyna.html