Wykonanie
Przepis wycięty dawno temu z jakiejś gazety i wklejony do zeszytu - sprawdził się w stu procentach.Składnikiciasto:1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 szklanka
śmietany1
jajo1 łyżka
octu1 łyżeczka
sody3 łyżki
kawy mielonej2 łyżki
kakaogarść
orzechówmasa:1 kostka
masła3
jajaniepełna szklanka
cukru1,5 łyżki
mąki1 szklanka
mleka2 łyżki
kakaokieliszek
wódkiSposób przygotowaniaCiasto: Ubić
jajo z połową
cukru, dodać
mąkę z
sodą,
śmietanę, resztę
cukru i
ocet. Dokładnie wymieszać i podzielić na trzy równe części, pierwszą wymieszać z
kawą, drugą z
kakao, trzecią z utartymi
orzechami.Placki piec ok. 15 minut w temp. 160-180 stopni.W garnuszku ubić
jaja z
cukrem, wymieszać z
mąka.
Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy ubijając trzepaczką. Postawić na małym ogniu dopóki i cały czas mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce wystudzony krem. Na koniec dodać sparzone wrzątkiem i wystudzone
kakao i
wódkę.Placki przełożyć kremem i udekorować polewą. Smacznego ;)Darmowy Hosting CBA.PL