ßßß Cookit - przepis na Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem

Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was propozycję idealną na świąteczny stół. Delikatny biszkopt, malinowa galaretka,aromatyczne pierniczki pod kołderką z bitej śmietany, a to wszystko oblane czekoladą. Smakuje pysznie i pysznie wygląda. Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności.
Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy dodając partiami cukier do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następni dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 st. C.
Galaretka :
2 słoiki dżemu malinowego (może być również śliwkowy lub porzeczkowy)
2 galaretki malinowe (truskawkowe, lub o smaku owoców leśnych)
Dżem podgrzewamy w garnuszku, dodajemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia .
Pianka śmietanowa :
0,5 litra śmietany 30 %
2 waniliowe serki homogenizowane
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
Dodatkowo:
dowolne pierniczki w ilości która pozwoli na pokrycie całej blaszki
czekolada
Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę.
Składanie ciasta:
Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu roztopioną czekoladą i odstawiamy na cała noc w chłodne miejsce.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/12/katarzynka-ciasto-z-pierniczkami-i.html