Wykonanie
Ostatnio w angielskiej telewizji obejrzałam program "Eat well for less". Odkryłam tam wspaniały danie, które trafiło do zestawu moich ulubionych przepisów. Jest tak banalnie prosty, smaczny, do tego zdrowy, że nie mogłam uwierzyć. Pewnie też trochę nie dowierzacie, bo jak to możliwe, aby pizza była zdrowym i wartościowym posiłkiem. A ja Wam
powiem, że jest to możliwe, kwestia doboru odpowiednich składników.Co tu się rozpisywać, popatrzcie na smakowite zdjęcia, a zaręczam, że się pokusicie:).Serdecznie polecam...
Składniki:szczypta
soli2 ząbki
czosnku1/2 łyżki suszonej
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwek + kilka kropli do natłuszczenia patelniniepełna szklanka
wodySuche składniki umieszczamy w misce, dodajemy wyciśnięte ząbki
czosnku,
olej a następnie stopniowo wlewamy
wodę jednocześnie mieszając ubijaczką. Chwilę ubijamy a następnie odstawiamy na jakieś 5 minut. Ciasto przypomina ciasto naleśnikowe.W tym czasie można przygotować składniki na pizzę. Na mojej pojawił się
sos pomidorowy (użyłam
koncentratu pomidorowego),
ser mozzarella,
czarne oliwki, plastry
pomidora, pepperoni i
rukola.Po tym czasie rozgrzewamy patelnie i smażymy ciasto jak na naleśniki, tak aby ciasto się z cięło. Tak przygotowane
ciecierzycowe naleśniki smarujemy
sosem pomidorowym i dekorujemy ulubionymi składnikami.Gotowe pizze umieszczamy w nagrzanym do 200 ºC stopni piekarniku i pieczemy przez około 10 - 12 minut, aż brzegi się zrumienią. Dekorujemy świeżą
rukolą i serwujemy:).
Smacznego...