Wykonanie
Sezon
truskawkowy już dawno minął, ale udało mi się zamrozić kilka paczek słodkich
truskawek. I właśnie nadszedł moment, kiedy postanowiłam nacieszyć się ich smakiem w tym oto placku. Wiadomo, że połączenie
truskawek,
bitej śmietany i
galaretki jest idealne, więc przy użyciu jeszcze dodatkowych składników powstało to ciasto bez pieczenia. PolecamSkładniki: (na tortownicę o średnicy ok. 20 cm)20- 25
truskawek (użyłam rozmrożonych)1 opakowanie
galaretki truskawkowej300 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru2 - 3 garście
kakaowych kulekokrągłe małe biszkopcikimasa krówkowa3
wafle (wycięłam koła o średnicy tortownicy)
Wykonanie.Na spód tortownicy kładziemy
wafel, następnie
biszkopty. Wykładamy masę
krówkową i wygładzamy. Kładziemy następny
wafel. Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem tak długo, aż powstanie gęsta
bita śmietana. Dodajemy do niej
kakaowe kulki i mieszamy. Wykładamy do tortownicy - gładzimy. Kładziemy
wafla i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Kolejnym etapem jest przygotowanie
galaretki. Ważne jest, aby przed nałożeniem zaczęła gęstnieć - nie może być zbyt rzadka, bo przesiąknie do ciasta. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Delikatnie nożem obkrawamy brzegi od tortownicy i zdejmujemy boczną część, aby założyć plastikową osłonę (ja użyłam gładkiej osłony balkonowej). Zapinamy boczną część tortownicy, aby usztywnić osłonę. Układamy
truskawki i powoli wlewamy
galaretkę. Wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się schłodzą. Smacznego.Za pozostawione komentarze z góry dziękuję.