ßßß Cookit - przepis na Jesienna zupa jarzynowa

Jesienna zupa jarzynowa

nazwa

Wykonanie

Jesienna wersja klasycznej jarzynowej – zamiast fasolki, kalafiorków i groszkucukinia, dynia i papryka. A że ugotowana na bulionie warzywnym, bez dodatku śmietany czy zasmażek, doskonale sprawdzi się również dla osób liczących kalorie. Jest to również wspaniałe danie wegetariańskie (a nawet wegańskie) – pyszne i pożywne.
Składniki
2l bulionu warzywnego
Mała cukinia
Czerwona papryka
150g dyni
2 pomidory
Ćwiartka małej włoskiej kapusty
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidory sparz wrzątkiem, usuń pestki i pokrój na ósemki.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją na paski.
Pokrój paprykę i miąższ dyni na niewielkie kawałki, posiekaj kapustę.
Wszystkie warzywa (poza natką) wrzuć do gotującego się bulionu, dopraw do smaku.
Gotuj na wolnym ogniu 15-20 minut, zupę podawaj posypaną świeżą natką.
Gotowe!
Zobacz także:
Dyniowa
Prowansalska zupa z sosem pistou
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
Źródło:http://mammadeli.com/2013/10/25/jesienna-zupa-jarzynowa