Wykonanie
Początkowo ten przepis ( z książki Podróże kulinarne Jamiego Olivera) budził we mnie mieszane uczucia. Zmarnować cały kilogram
soli morskiej, tylko po to, aby upiec dwie rybki? Pyszne labraksy można upiec bez takiego marnotrawstwa – przykład choćby tutaj . W końcu jednak przełamałam się i efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
Ryba upieczona w ten sposób ma niepowtarzalny, delikatny smak, zupełnie nieporównywalny z taką pieczoną w tradycyjny sposób. Teraz tylko zastanawiam się co jeszcze upiec stosując tą technikę – inne gatunki ryb, może
schab … Tak czy inaczej – warto poświęcić torebkę
soli na taką ucztę.
Składniki (2 porcje)1kg grubej
soli morskiej2
jajka2 łyżki nasion
kopru włoskiego
Cytryna2
tuszki labraksapęczek
tymiankuPrzygotowanieNagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.Wsyp
sól do dużej miski i dodaj do niej 2 łyżki
wody, 2
jajka, nasiona
kopru włoskiego i skórkę startą z
cytryny. Wymieszaj, aby uzyskać lepką masę.2/3 masy rozprowadź na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
Tuszki umyj, wnętrze każdej wypełnij
tymiankiem.Ułóż
ryby na
soli i przykryj resztą masy tak, aby tworzyła warstwę o grubości ponad 1cm.Piecz 15 minut, po tym czasie wyjmij
ryby z piekarnika i odstaw na 10 minut.Doskonale smakuje z domowymi frytkam i i lekką
sałatką .Smacznego!