Wykonanie
Nazwa tych muffinek nie jest ani trochę przesadzona. Są przepyszne i nie wymagają wiele pracy. I choć włączanie piekarnika przy takich upałach wydaje się szalonym pomysłem, jeśli się przełamiesz na pewno nie pożałujesz. Podaję ilości na 6 sztuk, ale jeśli przygotowujesz je dla więcej niż jednej osoby – na pewno będzie za mało. Także przemnóż wszystkie składniki
razy dwa, trzy, sześć – w zależności od tego, jak szacujesz apetyty stołowników.
Składniki (6 muffinek)4 łyżki
masłaJajko60ml
mleka120g
mąki80g + łyżeczka
cukruŁyżeczka
proszku do pieczeniaSól125g
borówek amerykańskichPrzygotowanie
Masło rozpuść w niewielkim garnuszku, uważając by nie zaczęło się smażyć.Nastaw piekarnik na 190 stopni.Połącz w misce suche składniki – przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i szczyptą
soli.W drugiej misce zmiksuj
masło,
jajko i
mleko.Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj.Do miski z wymieszanym
ciastem wrzuć
borówki, delikatnie wymieszaj.Nałóż równe porcje ciasta do foremek (jeśli używasz silikonowych jak ja – posmaruj je
oliwą, jeśli zwykłych-użyj papieru do pieczenia), posyp z wierzchu łyżeczką
cukru.Piecz 25-30 minut, aż muffinki zarumienią się na złotobrązowo.Gotowe!