ßßß


Składniki (6 muffinek)4 łyżki masłaJajko60ml mleka120g mąki80g + łyżeczka cukruŁyżeczka proszku do pieczeniaSól125g borówek amerykańskichPrzygotowanieMasło rozpuść w niewielkim garnuszku, uważając by nie zaczęło się smażyć.Nastaw piekarnik na 190 stopni.Połącz w misce suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.W drugiej misce zmiksuj masło, jajko i mleko.Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj.Do miski z wymieszanym ciastem wrzuć borówki, delikatnie wymieszaj.Nałóż równe porcje ciasta do foremek (jeśli używasz silikonowych jak ja – posmaruj je oliwą, jeśli zwykłych-użyj papieru do pieczenia), posyp z wierzchu łyżeczką cukru.Piecz 25-30 minut, aż muffinki zarumienią się na złotobrązowo.Gotowe!






