Wykonanie
Potrawa tak mało skomplikowana, a mogłabym ją jeść na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki!!Zamieszczam przepis na
kakaowe naleśniki, w moim ulubionym wydaniu - z
bananami i
twarożkiem z dodatkiem
jogurtu i
kokosa - czegóż chcieć więcej? Są przepyszne! Idealne na śniadanie, obiad (lub kolację) na słodko, albo jako szybki, nieskomplikowany, ale jakże satysfakcjonujący deser.Składniki na ok. 5 dużych naleśników lub 12 małych placuszków (1 porcja):niecałe 1/2 szklanki
mąki (dowolnej - u mnie pszenna razowa)1
jajko1 łyżka
oleju1/2 szklanki
mleka1 płaska łyżka
kakao (można dać mniej lub więcej - wedle uznania)Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką, uważając, by nie powstały grudki. Kiedy ciasto jest zbyt rzadkie - dosypujemy
mąki; zbyt rzadkie podlewamy mlekiem/wodą.Smażymy naleśniki (lub małe placuszki) na rozgrzanej teflonowej patelni (bez dodatkowego tłuszczu, choć ja "kontrolnie" smaruję ją kroplą
oleju), z obu stron.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja przygotowuję do nich
jogurtowo-
kokosowy twarożek: mieszam odrobinę
twarogu chudego lub półtłustego z kilkoma łyżeczkami
jogurtu, by uzyskał odpowiednią, niezbyt rzadką konsystencję i dodaję do tego tyle
wiórków kokosowych, by ich aromat i smak był wyczuwalny. Można tutaj dodać
rodzynki lub pokrojone w kosteczkę
daktyle - wtedy będzie bardziej słodko. Mieszaniną smaruję naleśniki, dodaję
banana pokrojonego w plasterki i... niczego więcej do szczęścia nie potrzebuję :) Równie pysznie smakują polane roztopioną
gorzką czekoladą, z dodatkiem
chilli.UWAGA! To jest wersja dietetyczna potrawy, jednak jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do takich "niesłodkich słodkości", możecie dodać
cukier puder do ciasta naleśnikowego lub zjadać je z
dżemem,
konfiturą,
bitą śmietaną,
syropem klonowym lub posypane
cukrem pudrem.