Wykonanie
Z podanych składników wychodzi od 8-10 sztuk w zależności od grubości
ciasteczkaSKŁADNIKI:220g
jabłek słodkich (waga po obraniu ze skórki,wychodzą 2 średnie
jabłka)3 łyżki
miodu75g
płatków owsianych70g
mąki owsianej (jeżeli nie macie
mąki możecie zmielić
płatki owsiane)pół łyżeczki
proszku do pieczeniacynamonulubione
bakalie (ja pominęłam)
Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach,dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Z ciasta tworzymy kulki w dłoni i delikatnie spłaszczamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Ja formowałam
ciastka w metalowych obręczach dlatego wyszły takie równe. Pieczemy w 160 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20-25 minut.
Jabłka bardzo dobrze sklejają ciasto więc nie użyłam
jajka. Jeżeli ktoś ma taką potrzebę to można dodać 1
jajko.