Wykonanie
Słodki
ananas,
kokos i
cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z
cukinią .
Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste.
Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością
owoców. Robiłam ciasto z
cukinią i
śliwkami, z
jagodami i
czekoladą, a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto
cukiniowe z
ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli
cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z
cukinią.
Składniki:okrągła foremka o średnicy 27 cm250 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej180 g
cukru150 g rozpuszczonego
oleju kokosowego1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu2
jajka150 g utartej
cukinii250 g pokrojonego w kostkę
ananasa, u mnie świeży¼ łyżeczki
soliPolewamała puszka skondensowanego
mleka, słodkiego, u mnie 225 g
kokosowe wiórki do posypania
Utrzyj
cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj
cukinię z
jajkiem,
ananasem i rozpuszczonym
kokosowym olejem. Wymieszaj
mąkę z proszkiem i
sodą,
cukrem,
waniliową pastą i
solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie.
Wlej skondesowane
mleko do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zmniejsz temperturę i gotuj przez 10 minut.
Mleko powinno być dosyć gęste. Tak przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta, a następnie posyp kokosowymi wiórami.Polecane przepisy