ßßß Cookit - przepis na Murzynek z czereśniami i czekoladą

Murzynek z czereśniami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
800 g czereśni
200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 g czekolady deserowej lub mlecznej
do posypania: cukier puder
Przygotowanie
Masło wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i pozostawić w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Czereśnie wydrylować i pokroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
Do miękkiego masła dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 - 7 minut). Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać po pół szklanki mieszanki mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej dawce, aż składniki będą dokładnie połączone, na koniec dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu wyłożyć czereśnie (można też owoce delikatnie wmieszać w ciasto). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Po ostudzeniu trzymać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/murzynek-z-czeresniami-i-czekolada