Wykonanie
Składniki800 g
czereśni200 g
masła200 g
cukru pudru4
jajka200 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao50 g
czekolady deserowej lub
mlecznejdo posypania:
cukier puderPrzygotowanie
Masło wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i pozostawić w temperaturze pokojowej aby zmiękło.
Czereśnie wydrylować i pokroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do czystej miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao, wymieszać.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.Do miękkiego
masła dodać
cukier puder i ubić mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 - 7 minut). Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym
jajku, cały czas dokładnie ubijając (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać po pół szklanki mieszanki
mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej dawce, aż składniki będą dokładnie połączone, na koniec dodać
czekoladę i wymieszać łyżką.Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu wyłożyć
czereśnie (można też
owoce delikatnie wmieszać w ciasto). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 - 55 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać
cukrem pudrem. Po ostudzeniu trzymać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.