ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 4 . 44 . 4(7 głosów)4 . 42857
07 4 .43kwestiasmaku4 . 43 / 5 starsLody bananoweLody można zrobić z dodatkiem kawy (naturalnej lub zbożowej) lub mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego. Jeśli lody nie muszą być wegańskie można też dodać mleko krowie lub jogurt naturalny.Składniki3 banany50 ml ostudzonej kawy lub mleka roślinnegoopcjonalnie, do posypania np. owsiana kruszonka (pieczemy samą kruszonkę bez owoców) lub granolaPrzygotowanieBanany obrać, pokroić na plasterki, rozłożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.Zmrożone banany włożyć do pojemnika blendera (stojącego kielichowego lub ręcznego "żyrafy"), dodać ostudzoną kawę lub mleko lub jogurt i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, co chwilę należy zamieszać. Na początku banany będą twarde i trudne do zmiksowania, ale z czasem będą miękły i powstanie "plastyczna" masa.Nałożyć do miseczek i podawać, opcjonalnie z kruszonką, granolą, sosem owocowym, itp.
Lody bananowe z dodatkiem mleka roślinnego