Wykonanie
Czym chłodzicie się w upały, gdy naprawdę jest bardzo, bardzo gorąco? Jasne że trzeba pić dużo
wody, fajnie chłodzi gorąca
herbata, ale gdy przychodzi czas drugiego śniadania, albo popołudniowego relaksu lubię sięgnąć po mrożoną
kawę, po grecką zimną frappe albo deser, który nie jest deserem,
kawę, która pobudza, ale i orzeźwia - fantastyczną
lodową kawę z
bananem . Jest błyskawiczna do zrobienia, chociaż fajnie jest
mieć z tyłu głowy dzień wcześniej, że będziemy
mieć na nią ochotę. Zrobicie?
"
Wake Up Everybody " its a Legend, John Legend i nie tylko. Posłuchajcie mojej ukochanej playlisty "Black Coffee", na dłuższe, leniwe weekendowe popołudnie w środku lata. Jak Wam się podoba?Bez względu na to, czy lato spędzamy w domu, czy pakujemy walizki i lecimy na wakacje, czy może załadowani po korek wyjeżdżamy rodzinnie na kemping, zawsze zabieramy ze sobą
kawę, czasem ekspres i mały mikser do spieniania
mleka. Na kempingowe wyjazdy przydaje się też blender, chociaż by ręczny, najmniejszy.
Kawa na zimno, w innych wersjach każdego dnia to jest to, co bardzo bardzo lubię w czasie wakacji.
Kocham, kocham po prostu tę
kawę! Jest jak najlepszy deser, albo idealne drugie śniadanie w środku lata. Żadnego
cukru,
syropów, bajerów. Może być z
mlekiem lub bez i nawet
cynamonu do niej nie dodaję,
kawa i
banan, czy może być prościej?Często kupuję większa ilość
bananów, mrożę je obrane w porcjach i zawsze, gdy mam apetyt ka
kawę z
bananem lub błyskawiczne
lody, wyciągam po jednej porcji, taki mój lifehack :)1
banan1
espressochlust
mleka (krowiego, koziego lub roślinnego)LUB kubek kostek
loduBanana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki. Zamrożone
banany wyjmij i na 10 minut odstaw,
potem przełóż do blendera, miksera lub Thermomixa, dodaj chlust zimnego
mleka lub kostki
lody i blenduj przez ok 3 minuty, aż masa będzie gładka i pięknie napowietrzona. Przełóż masę
bananową do wysokiej szklanki, wlej świeżo zaparzone
espresso i od razu podawaj. Pycha!