ßßß
Ryba po grecku to tradycyjne polskie danie Wigilijne. Jest jednak tak smaczne, że nie powinniśmy ograniczać się do spożywania go jedynie w ten Wyjątkowy Wieczór.Jest to ponadto danie bardzo łatwe do przygotowania, nie wymagające żadnych „specjalnych” składników.Tradycyjnie przygotowuje się je z ryby smażonej w panierce, ja jednak proponuję wersję lżejszą i według mnie smaczniejszą :)Uwaga:)Robiąc tym razem rybę po grecku przygotowałam większą ilość marchewki z dodatkami. Część, której nie wykorzystałam, przełożyłam do słoika i zapasteryzowałam . Będzie „jak znalazł” przed Wigilią!Moją dodatkową „innowacją” w przygotowaniu tego tradycyjnego dania jest dodanie do marchwi tartego jabłka. Przyznaję, że pomysł ten narodził się „z potrzeby chwili”… Kiedyś pozostał mi z obiadu niezjedzony filet rybny oraz miseczka surówki marchwiowo-jabłkowej . Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc do surówki dodałam cebulę i sok pomidorowy… i tak powstała moja wersja ryby po grecku. Od tamtej pory zawsze już dodaję jabłko, bo tak jest po prostu smaczniej :)Składniki:1 duży filet z ryby, bez ości (u mnie halibut)ulubiona przyprawa do rybsól i pieprzoliwa z oliwek2 marchewki1 jabłko1 duża cebula2 szklanki (1/2 litra) pikantnego soku pomidorowegosól i pieprzoliwa z oliweksok z cytryny (opcjonalnie)Wykonanie:Z ryby usunąć ości. Filet posypać przyprawą do ryb i/lub solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut.W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy. Zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać startą na grubej tarce marchew oraz jabłko. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut. Dodać 1 szklankę pikantnego soku pomidorowego. Warzywa dusić do miękkości około 20 minut. W czasie duszenia dolewać pozostały sok pomidorowy. (Uwaga: Gotowa pasta warzywna powinna mieć konsystencję „gęstego sosu”. Musi być jednak na tyle płynna aby ryba mogła nią przesiąknąć.) Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.W naczyniu, w którym ryba będzie podawana, ułożyć warstwę jeszcze gorącej/ciepłej pasty marchwiowej. Na wierzch położyć upieczone kawałki ryby. Wszystko przykryć resztą marchwi. Schłodzić i pozostawić w lodówce na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc), aby ryba przeszła smakiem pasty warzywnej.Smacznego:)