Szwedzi lubią potrawy z przyprawącurry. Kiedyś pokazywałam Wam już sałatkę ziemniaczaną z curry, tym razem chcę zaprezentować śledzie w sosie z curry. Uprzedzam, że nie jest to smak dla każdego. Mnie bardzo podpasował. Szczególnie, że wcześniej moczyłam śledzie w wodzie wymieszanej pół na pół z octem, więc były lekko zamarynowane.Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari Śledzie . 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej .Składniki:4 matiasy1 duże kwaśne jabłko1 ząbek czosnkumała śmietana 12%2 łyżki majonezu1 łyżeczka przyprawycurry1 łyżka soku z cytryny1. Filety śledziowe (matiasy) wymoczyć przez noc (lub 12 godzin) w wodzie wymieszanej pół na pół z octemspirytusowym.2. Wymoczone śledzie odsączyć i pokroić na porcje.3. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.4. Majonez wymieszać ze śmietaną, curry oraz jabłkiem wymieszanym z sokiem cytrynowym i czosnkiem.5. Ułożyć w salaterce warstwę ze śledzi i zalać sosem. Wstawić na 12 godzin do lodówki. Podawać np. na kanapkach.