ßßß Cookit - przepis na CURRYSTRÖMMING – SZWEDZKIE ŚLEDZIE CURRY

CURRYSTRÖMMING – SZWEDZKIE ŚLEDZIE CURRY

nazwa

Wykonanie

Szwedzi lubią potrawy z przyprawą curry. Kiedyś pokazywałam Wam już sałatkę ziemniaczaną z curry, tym razem chcę zaprezentować śledzie w sosie z curry. Uprzedzam, że nie jest to smak dla każdego. Mnie bardzo podpasował. Szczególnie, że wcześniej moczyłam śledzie w wodzie wymieszanej pół na pół z octem, więc były lekko zamarynowane.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari Śledzie . 200 najlepszych przepisów kuchni polskiej i światowej .
Składniki:
4 matiasy
1 duże kwaśne jabłko
1 ząbek czosnku
mała śmietana 12%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka soku z cytryny
1. Filety śledziowe (matiasy) wymoczyć przez noc (lub 12 godzin) w wodzie wymieszanej pół na pół z octem spirytusowym.
2. Wymoczone śledzie odsączyć i pokroić na porcje.
3. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
4. Majonez wymieszać ze śmietaną, curry oraz jabłkiem wymieszanym z sokiem cytrynowym i czosnkiem.
5. Ułożyć w salaterce warstwę ze śledzi i zalać sosem. Wstawić na 12 godzin do lodówki. Podawać np. na kanapkach.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2015/11/06/currystromming-szwedzkie-sledzie-curry