ßßß Cookit - przepis na Ubodzy rycerze (fattiga riddare) – tosty po szwedzku

Ubodzy rycerze (fattiga riddare) – tosty po szwedzku

nazwa

Wykonanie

Fattiga riddare to szwedzka wersja tostów francuskich. Jednak udział jajek jest tutaj mniejszy w stosunku do ilości mleka. Dzięki dodatkowi cynamonu są naprawdę wspaniałe. Polecam Wam je na śniadanie. Po takim początku dnia, będziecie mieć wiele energii do działania!
Składniki dla 4 osób:
1 jajko
1 i 1/2 szklanka mleka
1 szklanka mąki
8 kromek chleba tostowego
łyżka masła
cukier
cynamon
1. Jajka ubić z 1 szklanką mleka. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tak, aby nie było grudek. Dodać resztę mleka.
2. Masę przelać do naczynia z płaskim dnem. Zanurzać w cieście i zostawiać na chwilę, aby tosty nasiąknęły.
3. Smażyć z obu stron na maśle.
4. Podawać na gorąco posypane cukrem i cynamonem. Można też podawać je z dżemem czy nawet miodem.
Istnieje też bogatsza wersja, czyli rika riddare. Najczęściej tosty podaje się wtedy z bitą śmietaną, musem jabłkowym, migdałami.
Przepis ląduje w mojej akcji Kuchnia skandynawska 2014. Pamiętajcie, aby dodać Wasze przepisy do niedzieli 30 listopada!
Źródło:http://mopswkuchni.net/2014/11/25/ubodzy-rycerze-fattiga-riddare-tosty-po-szwedzku