ßßß Cookit - przepis na PRZETWORY NA ZIMĘ: SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI

PRZETWORY NA ZIMĘ: SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI

nazwa

Wykonanie

Kolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw.
Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
2 średnie marchewki
2 czerwone papryki
3 cebule
3 ząbki czosnku
Składniki na zalewę:
1,5 szklanki octu
3 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli, kamiennej niejodowanej
5 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
1. Ogórki obierz i pokrój w plastry.
2. Marchewki obierz i pokrój w plastry.
3. Paprykę pokrój w kostkę (taką większą).
4. Czosnek obierz i drobno pokrój.
5. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
6. Wymieszaj składniki ze sobą.
7. Składniki na zalewę zagotuj i gorącą zalej warzywa.
8. Odstaw na około 2 godziny, po czym przekładaj do słoików.
9. Pasteryzuj: w dużym garnku zagotuj wodę (ma sięgać do 3/4 wysokości słoika), pamiętaj aby dno garnka wyłożyć gazetą lub ściereczką. Włóż do garnka słoiki i gotuj 10 minut.
10. Wyjmij słoiki na ręczniczek (postaw je do góry dnem) i pozwól im całkowicie ostygnąć.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/przetwory-na-zime-saatka-z-ogorkow-i.html