ßßß
Składniki (na ok. 4-5 litrowych słoików):- 2 kg czerwonej papryki (lub 1 kg czerwonej + 1 kg zielonej/żółtej),- 1 kg cebuli,- zalewa: 300 g cukru, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka wody, 1 łyżka soli,- dodatkowo - do każdego słoika: 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, ziele angielskie (3 kulki).Paprykę dokładnie myjemy, pozbawiamy nasion i błonek. Kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w słupki/paski. Wszystko umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy składniki na zalewę. Mieszamy, zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut.W tym czasie przygotowujemy słoiki (po wcześniejszym umyciu i wyparzeniu) - wkładamy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.Sałatkę rozkładamy do słoików, dopełniamy pozostałością zalewy z garnka. Mocno zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Autorka przepisu podaje, iż sałatki nie pasteryzujemy. Smacznego!