ßßß Cookit - przepis na GOFRY (CHRUPIĄCE I PYSZNE!)

GOFRY (CHRUPIĄCE I PYSZNE!)

nazwa

Wykonanie

Jedną z naszych letnich tradycji jest przygotowywanie gofrów z dużą ilością kolorowych owoców. Taki deser z powodzeniem zastępuję ciasto do niedzielnej kawy.
Przepis, z którym się z wami dzielę, dopracowałam na przestrzeni około 20 lat. Gofry wychodzą z niego chrupiące, a w środku puszyste.
Muszę nadmienić, że gofry nie wyjdą idealne bez dobrej, dużej gofrownicy, która ma minimum 1300W mocy. Pierwszy taki sprzęt kupiłam jeszcze na początku lat 90 i służył mi świetnie do zeszłego roku, kiedy to uległ awarii. Swoją drugą gofrownicę kupiłam w jednym ze sklepów online i jest równie dobra, jak ta pierwsza.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
litr pełnego mleka
6 pełnych łyżek cukru
około 5 szklanek mąki
40 gramów roztopionej margaryny
2 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bita śmietana
dowolne owoce
dowolny sos do deserów
Wykonanie:
1. Zmiksuj ze sobą mleko, cukier, jajka, margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.
2. Rozgrzej gofrownicę.
3. Nalej ciasto do formy, zamknij gofrownicę i piecz przez kilka minut.
4. Gotowe gofry powinny być złotawe.
5. Leciutko je przestudź i podawaj udekorowane owocami, bitą śmietaną i sosami. Można też posmarować je dżemem lub kremem czekoladowym.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/06/gofry-chrupiace-i-pyszne.html