Wykonanie
Jak uczyć się o kaczkach, czy gęsiach, to tylko od Artura Moroza! Artur jest szefem sopockiej restauracji Bulaj, a jednocześnie orędownikiem powrotu szlachetnego drobiu na polskie stoły. To do niego kilka lat temu uczyłam się luzować
gęś, jadać gęsią okrasę i podawać całe pieczone gęsi na świąteczny stół. Niedawno miałam okazje wziąć udział w wyśmienitych, ekskluzywnych warsztatach, na których uczyliśmy się przyrządzać
kaczki . Będzie z nich cała
seria przepisów. Na początek piersi
kaczki z
dynią i
pak choi . Bardzo jesienne, proste danie, które nie może się nie udać!
Gdy za oknem dżdżysto i słotnie, gotuję aromatyczne, pyszne dania. Piekę
dynię, albo
śliwki, dodaję do wszystkiego
cynamon i głośno, głośno słucham pięknych, ciepłych dźwięków. Posłuchajcie dziś ze mną Damiena McFly i " The Taste of Rain "...
Kaczkę kocham, uwielbiam i
mogę zawsze i wszędzie. Najczęściej przyrządzam rewelacyjne pieczone udka w czerwonej
pomarańczy, lubię kaczą pierś z genialnym sosem
daktylowym, który uczyłam się przyrządzać lata temu od Witka Iwańskiego, piekę czasem "
kaczkę po prostu", czyli faszerowana
jabłkami, ale na pierś wciąż szukam inspiracji.Warsztaty O!
Kaczka(kliknij po więcej przepisów z
kaczką) z Arturem Morozem to było czyste kacze szaleństwo, przygotowaliśmy kacza pierś na 5 sposobów, a oprócz tego jeszcze trzy inne dania z
kaczką w roli głównej. Nasza sekcja, czyli
Magda, Aga i ja ogarniałyśmy
kaczkę z
dynią i
pak choi - prosta i ciekawa.
Najważniejsze to dobrze, ale delikatnie wysmażyć kacza pierś.
Winna pozostać jędrna, soczysta i
mieć chrupiącą skórkę. Ta pyszna pierś podawana jest z pieczoną z
przyprawami dynią, duszoną
potem z
winem,
pak choi i
malinami. To ciekawe i niebanalne połączenie. Spróbujcie!porcja na 4 osobyok 500g dyni hokkaidokilka gwiazdek
anyżusól morska2 duże piersi kacze ze skórą2
kapusty pak choikilka
goździków100ml białego,
wytrawnego wina1 łyżka
miodu spadziowego2 spore garście świzeych lub mrożonych
malinDynię umyj, przekrój, wydrąż, pokrój na łódeczki i ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz
dynie solą morską, ułóż gwiazdki
anyżu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok 20 minut.
Dynia powinna być miękka, ale pozostać jędrna. Pokrój
dynię w sporą kostkę, zachowaj gwiazdki
anyżu.Piersi
kaczki oprósz
solą i odstaw na 30 minut. Przesmażaj je na średnim ogniu na suchej patelni od strony skóry. Skóra powinna się dobrze zrumienić,
potem przewróć piersi skórką do góry i przesmażaj ok 2 minut. Pilnuj, by piersi nie wyschły. Przełóż piersi na deskę i pozwól im odpocząć ok 5-7 minut.Na tłuszczu, który pozostał na patelni przesmaż
dynię z
goździkami i
anyżem, dodaj umyty i podzielony na liście
pak choi, po chwili wlej
wino, dodaj
miód i duś kilak minut, aż
pak choi nieco zmięknie. Pokrój pierś
kaczki w plastry, wyłóż na patelnię z
dynią i
pak choi, dodaj
maliny. Duś pod przykryciem ok 5-7 minut. Dopraw świeżo mielonym
pieprzem. Podawaj z
białym winem.