Wykonanie
Koktajl
owocowy, czy warzywny nie jest moim pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Jesienią i zimą lubię zacząć dzień od miski dobrej owsianki, a wiosną i latem od granoli z
jogurtem albo grzanki z
awokado . Koktajl jest moim ukochanym drugim śniadaniem, a już kombinowanie jakie jeszcze fajne składniki zmiksować w dobrym blenderze to sama radość! Dobry koktajl ma dużo wartościowych składników, ale też musi dobrze smakować i
mieć ciekawy, zawsze nieco inny kolor. No taką zabawę z jedzeniem to ja bardzo, bardzo lubię!
AWOKADO - dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ma mnóstwo potasu, witamin (w tym cudownej E), kwasu foliowego. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają kontrolować poziom
cukru we
krwi, a błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
OGÓREK - składa się w 96% z
wody, jest "chudy", czyli niskokaloryczny, ma TYLKO 8ckal w 100g! Wprawdzie nie zawiera wielu witamin, ale ma trochę potasu, manganu i magnezu. Wpływa korzystnie na odkwaszanie organizmu, usuwanie zeń nadmiaru
wody, pomaga przy zaparciach i wspomaga odchudzanie.
ANANAS - to magiczny i pyszny lekarz. Jest świetnym źródłem manganu, cynku i miedzi, które wspomagają wchłanianie wapnia w organizmie, zapobiegają kruchości kości, wspomagają tworzenie kolagenu (biegacze, jedzcie
ananasy!).
Ananas zawiera także potas, magnez, kwas foliowy i furę innych witamin. Zawarta w ananasie bromelaina i pozostałe enzymy mają działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe i odchudzające, wspomagają układ moczowy, oddechowy i pokarmowy, przyspiesza przemianę materii i usuwanie nadmiaru płynów oraz toksycznych produktów przemiany materii z organizmu. Surowy
ananas jest świetny przy niestrawności, łagodzi infekcje gardła i oskrzeli, pomaga w odkrztuszaniu śluzów.
KOLENDRA - liście
kolendry są bogate w antyoksydanty, wapń, sód, fosfor, potas, żelazo oraz witaminy: A, C, B1, B2 i PP.
Kolendra świetnie pobudza apetyt, stymuluje wydzielanie
soków żołądkowych, enzymy w niej zawarte działają tonizująco, wspomaga na perystaltykę jelit i trzustkę, a usprawnia działanie układu moczowego. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, świetnie działa na odświeżenie oddechu, wykorzystywana jest w leczeniu alergii. Wspaniale ożywia smak koktajli!
IMBIR - coraz bardziej popularna w Polsce
przyprawa, najcenniejsza w formie korzenia. Zawiera
olejki eteryczne i substancje żywicowe, które odpowiadają za jego intensywny aromat i nieco
palący smak. Dzięki nim
imbir pobudza wydzielanie śliny i
soków żołądkowych, a tym samym wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi mdłości, zapobiega obrzękom, wspomaga usuwanie
wody z organizmu.
Imbir jest wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale także łagodzi dolegliwości miesiączkowe, fantastycznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy ze względu na zawarte w nim substancje przeciwzapalne oraz właściwości rozgrzewające. Jest polecany osobom cierpiącym na
bóle migrenowe, świetnie wspomaga koncentrację. W krajach azjatyckich jest znanym afrodyzjakiem. Najlepiej jest obierać
imbir skrobiąc skórkę łyżeczką do
herbaty.
Wspaniały, bardzo smaczny i pełen dobroczynnych składników koktajl. Lekko słodki, gładki w strukturze, ciut pikantny dzięki imbirowi i
kolendrze. Koktajl świetnie pobudza przemianę materii, jest pełen witamin, minerałów i magicznych duszków, które śpiewają radosne piosenki, gdy dopada nas zmęczenie, senność, osłabienie, czy wczesnowiosenny spadek formy.2 średnie
awokado1 długi
ogórek1/4 świeżego
ananasapęczek świeżej
kolendryok 3cm kawałek korzenia
imbiru1 szklanka dobrej
wody mineralnej lub świeżego
soku jabłkowegoImbir oskrob łyżeczką,
ogórka i
awokado obierz. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl. Gęstość koktajlu reguluj
wodą lub
sokiem jabłkowym. Ja lubię bardziej gęste koktajle. Rozrzedzony
woda, będzie porcją na ok 3 szklanki. Koktajl jest pyszny!