Wykonanie
Rozleniwiłam się dziś i pławię się w nicnierobieniu ;) Dlatego na obiad zjedliśmy coś niezwykle pysznego, ale też szybkiego i łatwego do przygotowania, czyli moją wersję włoskiego smakołyku:
makaron z
sosem pomidorowym i
mięsem mielonym. U nas sos pachniał
cynamonem,
czosnkiem i
bazylią, i szczypał w
język za sprawą
pieprzu cayenne. Pyszna rzecz, bardzo Wam taki obiadek polecam!
Składniki na 2 osoby :300 g. mielonej
wołowiny1,5 szklanki gęstego przecieru z
pomidorów2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwykilka liście świeżej
bazylii1 łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskichpieprz cayenne - ilość wg uznaniaszczypta
cynamonusól,
pieprz do smaku
makaron nitkiPrzygotowanie :Rozgrzewam
oliwę na patelni i wrzucam na nią
mięso. Lekko je
solę, rozdrabniam je drewnianą
łopatką, smażę kilka minut, by straciło czerwony kolor. Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i
zioła prowansalskie i smażę jeszcze 2-3 minuty. Następnie dolewam
przecier pomidorowy, dodaję posiekaną w paseczki
bazylię i pod przykryciem duszę kolejnych kilka minut. Doprawiam do smaku
pieprzem cayenne, czarnym,
solą i
cynamonem.W międzyczasie gotuję
makaron nitki - wrzucam go do wrzątku z
solą. Gorący odcedzam na durszlaku i przerzucam na patelnię z sosem. Mieszam. Każdą porcję posypuję dodatkowo posiekaną
bazylią.Przepis autorski.