ßßß Cookit - przepis na Domowe krakersy z kminkiem

Domowe krakersy z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Kiedyś, w dzieciństwie bardzo lubiłam suchary, takie z kminkiem, pamiętacie ? Smak moich krakersów jest bardzo podobny, więc jeśli zjedliście zęby na tamtych pysznościach zapraszam do wypróbowania tego przepisu ;) Kminek można dodać do środka, wtedy będzie jeszcze bliżej sucharów. W każdym razie to świetna przegryzka, którą można szybko i tanio zrobić we własnej kuchni.
Składniki :
1 szklanka mąki pszennej
40 g. smalcu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
ok. 1/4 szklanki zimnej wody
Dodatkowo :
kminek do posypania
2 łyżki mleka do posmarowania ciastek
Przygotowanie :
W misce zagniatam ciasto ze wszystkich składników, wyrabiam je kilka minut, aż będzie bardzo gładkie i elastyczne. Rozwałkowuję ciasto na bardzo cienki placek, nakłuwam go widelcem i wykrajam okrągłe ciastka. Przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem i posypuję kminkiem. Piekę góra- dół przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C, krakersy powinny się w tym czasie zezłocić.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/10/domowe-krakersy-z-kminkiem.html