Wykonanie
Składniki:225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli¾ łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
smalcu lub innego
tłuszczu zwierzęcego150 ml ciepłej
wodyWykonanie:Wymieszać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia w misce. Wetrzeć
smalec, dolać
wodę i ugnieść delikatnie na miękkie ciasto. Przykryć folią samoprzylepną i odstawić na 15 minut. Podzielić na 12 części i uformować je w kule (jak dla mnie można podzielić na mniej kawałków, bo tortille wychodzą dość małe). Rozwałkować na lekko opruszonej
mąką powierzchni na 15-18 cm placki. Przykryć, żeby nie traciły wilgoci.Rozgrzać patelnię o grubym dnie i smażyć (bez tłuszczu !) tortille przez 1 ½ - 2 minut, przewracać jak tylko zaczną pojawiać się bąbelki. Placki powinny zostać elastyczne. Zdjąć z patelni i owinąć w ściereczkę kuchenną, żeby placki utrzymały ciepło aż usmażą się wszystkie.