Wykonanie
Krajanka idealna na nadchodzące Święta i nie tylko. Można ją przełożyć dowolnym nadzieniem lub podawać samą (bo jest bardzo aromatyczna)

Składniki:½ kg
mąki35 dag
miodu pszczelego15 dag
cukru pudru3 dag
płatków migdałowych5 dag skórki z
pomarańcza5 gram
sody oczyszczonej1 opakowanie
przyprawy do piernika4 łyżki
mlekamasło do formy
mąka do formyWykonanie:
Mąkę wsypać do miski i wlać
miód. Wymieszać drewnianą łyżką, dodać
migdały, skórkę z
pomarańcza,
przyprawy i
sodę - wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubości 1 cm i przełożyć do przygotowanej foremki. Ciasto posmarować
mlekiem, najlepiej pędzelkiem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pokroić na kromeczki, przechowywać w szczelnym pojemniku (najlepiej smakuje po paru dniach).